
Els dies 2 i 3 d’abril, la cooperativa aragonesa Guías del Pirineo va visitar l’Alt Pirineu i Aran per presentar el seu projecte de guiatge arrelat al territori i compromès amb l’entorn.
La visita, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, va començar el dimecres 3 d’abril amb una xerrada adreçada a l’alumnat de l’INEFC Pirineu, a la Seu d’Urgell. A més d’aquesta sessió, es van dur a terme dues xerrades obertes al públic: una a Alp i una altra a la Pobla de Segur. En total, una seixantena de persones van poder conèixer de primera mà el projecte cooperatiu.
La iniciativa Guías del Pirineo va néixer l’any 2024 impulsada per set persones amb una àmplia experiència en el sector del guiatge, i amb perfils diversos tant pel que fa a les especialitats com a les funcions dins l’empresa —des de guies fins a tasques de coordinació o comunicació.
Segons l’Helena i l’Alfonso, representants de la cooperativa durant la visita, un dels elements clau per al bon funcionament del projecte ha estat la generositat de totes les persones sòcies, que han apostat per un model horitzontal i han posat la seva experiència i cartera de clients al servei del col·lectiu. Alhora, la creació de la cooperativa ha permès resoldre de manera més eficient necessitats individuals com l’emmagatzematge de material, la gestió administrativa o la contractació d’assegurances.
Tot i que reconeixen que crear una empresa cooperativa comporta reptes, també destaquen nombrosos avantatges. El treball col·laboratiu els ha permès comptar amb rols com la coordinació i la comunicació, i han pogut establir una organització del treball que afavoreix més estabilitat econòmica i temps personal. A més, han implantat mecanismes de suport mutu en cas de baixes laborals.
L’Alfonso també destaca en el seu cas la importància de poder decidir de quina manera treballar en l’entorn natural, gràcies a l’autonomia de la cooperativa. L’Helena per la seva banda, destaca la importància de poder-se arrelar al territori. Altres avantatges són en el camp de la formació ja que la cooperativa ha finançat parcialment formacions per als guies des del primer any i organitza sessions internes per compartir coneixements i formes d’ensenyar . Com a projecte arrelat al territori, també col·laboren amb altres guies i empreses locals, així com amb grups de muntanya i iniciatives socials i ambientals.
Pel que fa als inconvenients, assenyalen que ha calgut fer un esforç important per trobar formes d’organització interna que garanteixin l’equitat i el benestar. Subratllen que la comunicació dins l’equip continua sent un pilar fonamental per al bon funcionament del projecte. També remarquen que la manca de serveis gratuïts d’acompanyament i assessorament per a la creació de cooperatives els ha suposat un procés d’assaig error, en contrast amb l’existència d’iniciatives com els Ateneus Cooperatius a Catalunya.
Tant Guías del Pirineo com l’Ateneu Cooperatiu valoren molt positivament la visita i l’intercanvi d’experiències viscut aquests dies.