
L’objectiu de l’Ateneu Cooperatiu és fomentar i donar suport a projectes cooperatius i d’economia solidària. Per aconseguir-ho, oferim formació i acompanyament a iniciatives d’emprenedoria col·lectiva. En aquesta ocasió, hem parlat amb Obradora Saió i Agaliu, dos projectes nascuts recentment al Pirineu, perquè ens expliquin com viuen l’aventura de l’emprenedoria en comú i com han viscut el procés de crear un nou projecte amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu.
Com es comença a emprendre col·lectivament?
El pas cap a l’emprenedoria col·lectiva pot venir motivat per diversos factors. De vegades, dos autònoms que col·laboren esporàdicament s’adonen que compartint recursos o que sumant esforços poden crear un projecte amb més impacte. Aquest és el cas de l’Obradora Saió, una consultoria i oficina de desenvolupament local de la Cerdanya que acompanya projectes transformadors en àmbits com l’habitatge, el medi ambient i la cultura.
En aquest cas, un arquitecte necessitava el suport d’una persona amb experiència en treball de camp en l’entorn rural i va proposar la col·laboració a una enginyera propera. El projecte inicial no va acabar sorgint, però, amb la planificació de la feina van adonar-se del potencial d’impulsar una iniciativa conjunta. Com explica la Laura, una de les sòcies: “d’una proposta fallida ha sorgit el projecte”, d’aquesta manera va néixer la cooperativa de treball Obradora Saió.
Altres projectes, com Agaliu, sorgeixin de la detecció de necessitats en un territori. Diverses persones que treballen en l’àmbit social al Pallars Sobirà van identificar i compartir necessitats dels seus usuaris, entre les quals, la urgència de disposar d’un pis de suport per a persones en situació d’exclusió social, un recurs del qual la comarca no disposa. La Mercè Gasco, una de les impulsores, ens explica “vam estar buscant la manera de fer realitat aquest pis a través d’altres iniciatives però no va sorgir i ara és el nostre projecte”.
Aquesta va ser l’espurna inicial del que avui és Agaliu, una associació sense ànim de lucre, que vol donar resposta a problemes d’exclusió social, especialment en l’àmbit de la salut mental, amb una visió que va des de la prevenció fins al tractament. L’associació és un pas previ a la creació d’una futura cooperativa de treball, una estratègia força comuna en el sector. I és que el viatge cap a l’emprenedoria social i cooperativa pot dur-nos per camins diversos.

Els companys de viatge i l’orientació del projecte
Emprendre col·lectivament és una aventura compartida. El camí de l’emprenedoria sempre té un component de risc, d’incertesa i d’atreviment. Les persones que emprenen col·lectivament tenen l’avantatge que aquesta és una experiència compartida entre iguals i que poden compartir recursos i habilitats que beneficien el projecte. Alhora, l’emprenedoria col·lectiva afegeix complexitat a tot procés emprenedor perquè cal acompassar desitjos, necessitats i imaginaris perquè un projecte compartit funcioni. Tant Obradora Saió com Agaliu van comptar amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran per tirar endavant els seus projectes.
L’aventura comença posant els fonaments del projecte. A diferència del que s’imagina sovint, aquests fonaments no són els recursos materials o econòmics, sinó les habilitats i les visions de les persones que emprenen. Durant dues sessions, els grups que s’acosten a l’Ateneu analitzen les característiques de les persones que formen l’equip i fan una diagnosi inicial de les seves fortaleses i debilitats. Aquesta tasca permet anticipar possibles dificultats i buscar solucions.
A continuació, es posen sobre la taula les visions de les diferents persones implicades: volen arribar al mateix lloc? S’imaginen el mateix camí per aconseguir-ho? Quin rol volen assumir en el dia a dia del projecte? Aquest exercici de compartir i escoltar les visions de tots els membres permet afinar la missió i la visió del projecte, orientant-lo cap a un mateix objectiu alhora que estreny els vincles del projecte: “Vam veure els valors compartits”, comenta la Carina Gabriel.
Per experiència, a l’Ateneu sabem que molts grups tenen la temptació de saltar-se aquesta part del procés, ja que sovint existeix una urgència per abordar aspectes més pràctics i econòmics del projecte. No obstant això, dedicar temps a aquestes dues primeres sessions enforteix el projecte, permet tenir una visió realista del seu potencial i crea un objectiu compartit, essencial en una cursa de fons com és la de l’emprenedoria.

De la idea a l’empresa, les etapes de la concreció
Un cop definida la visió compartida, comença el procés de concretar el projecte. Com comenta la Carina d’Agaliu: “Ens ajuda a aterrar el projecte, unificar criteris i definir les idees”. Durant tres sessions, es treballa per definir aspectes clau del negoci mitjançant l’eina “On vas?”, una adaptació del conegut Business Model Canvas que, a més de considerar aspectes com les activitats, usuaris, aliances, costos i ingressos, inclou l’impacte social i ambiental.
Amb aquesta informació, es comença a elaborar un pla de viabilitat econòmica del projecte. Aquest procés és fonamental i és millor realitzar-lo amb el suport d’experts. Com explica la Mercè d’Agaliu: “És indispensable, sobretot per entendre com funcionarà la iniciativa, especialment per a persones que venim del sector social”. La Laura d’Obradora Saió afegeix: “Poder fer el pla d’empresa amb acompanyament va ser molt útil, ja que després d’una part introductòria, es va treballar en parts molt pràctiques que ens van permetre madurar la idea”.
Les sessions finalitzen amb la definició de la fórmula jurídica, la redacció dels estatuts i la creació de l’entitat jurídica. Tant Obradora Saió com Agaliu tenien clar que, a llarg termini, volien convertir-se en cooperatives. Per la Carina, “és la fórmula que ens representa, és horitzontal i està d’acord amb els nostres valors”.

Un bon guiatge, més que assenyalar les fites
El valor de l’acompanyament extern per a projectes d’emprenedoria col·lectiva no es limita només a l’assessorament tècnic. Per la Laura ‘La paraula és acompanyament perquè et sents molt acompanyat, no et sents tan perdut en el món de la burocràcia. La figura de l’Ateneu encoratja perquè si no és difícil posar-s’hi, sobretot en entorns rurals on hi ha menys referències i menys llocs on anar a cercar informació”. La Mercè per la seva banda comenta ‘L’acompanyament ha suposat confiança i tranquil·litat, ens hem sentit emparades per l’Ateneu” i també posa en valor “l’orgull que també altres confien en el teu projecte”.
Fruit d’aquest procés d’acompanyament, els projectes poden seguir diferents camins segons les seves necessitats i moments.Obradora Saió es va trobar que, enmig del procés de creació de la cooperativa, hi havia l’oportunitat de presentar-se al Tiquet Rural. Van decidir apressar el pas i fer una constitució express al registre per poder optar a aquesta ajuda i treballar amb els tècnics econòmics i jurídics per aconseguir-la. Aquest ingrés els ha permès poder-se dedicar exclusivament al projecte ja des del primer any.
Agaliu en canvi, ha seguit un altre camí. En l’àmbit social, les subvencions i licitacions sovint tenen en compte l’antiguitat de l’empresa a l’hora d’atorgar ajudes i contractes. Com que l’activitat econòmica no es pot iniciar de seguida, han creat una associació que els permet fer els primers passos en projectes del seu sector. Amb acompanyament de l’Ateneu, van presentar-se al Matchfunding Arrela’t i gràcies a això han aconseguit el finançament per engegar una iniciativa d’acompanyament integral a domicili a persones en risc d’exclusió del Pallars.

Seguir el camí, conèixer el territori
A banda d’aquests primers impulsos econòmics que de segur afavoreixen que aquests projectes puguin néixer i assentar-se, per la Laura “em sembla bàsica la tasca d’enxarxament que també fa l’Ateneu”. Les relacions amb altres projectes són una xarxa molt valuosa per a projectes que comencen, no només perquè les connexions afavoreixen les oportunitats, sinó per la base de seguretat i confiança que dóna formar part d’un ecosistema que opera amb valors i objectius similars als nostres.
L’Ateneu vol seguir fent aquesta tasca d’enxarxament i, a més d‘impulsar els acompanyaments a la creació d’iniciatives cooperatives i d’economia social i solidària amb la campanya Acompanyem per sembrar, estem treballant per oferir nous itineraris de consolidació que permetin transformar, enfortir i afermar els projectes transformadors que ja estan treballant a l’Alt Pirineu i Aran.
Estàs creant un nou projecte? Vols que t'acompanyem?
a l'Ateneu et podem orientar i acompanyar. Persones expertes en diferents àmbits del viatge emprenedor t'ajudaran a fer realitat el teu projecte.