Cultura i Pirineu: reptes. Una taula territorial per reflexionar sobre cultura al Pirineu

Taula territorial de cultura: Pirineu i cultura: reptes

Quins reptes afronta la cultura a l’Alt Pirineu i Aran? Com és l’accés a la cultura en els àmbits rurals i de muntanya? Què poden aportar les administracions a facilitar l’accés i la vida cultural? I l’economia social i solidària, quines propostes té? És possible viure dignament de la cultura? 

Els propers 3 i 4 d’octubre ens trobarem a la Seu d’Urgell per debatre al voltant de totes aquestes qüestions. Aquesta jornada estarà dividida en tres grans franges: el primer dia és reflexionarà sobre els principals reptes que ha d’encara el Pirineu en l’àmbit cultural; l’endemà al matí posarem el focus en quin és el paper de l’administració i d’entitats properes a l’economia social i solidarà per tal de superar aquests reptes i per acabar, volem debatre amb experts com es pot professionalitzar la cultura.

D’aquesta manera, la jornada comença el dijous 3 a la tarda, a la llibreria El Refugi per parlar de Pirineu i cultura: principals reptes. Participaran a la taula Isidre Domenjó, de l’Associació del Llibre del Pirineu; Jordi Abella de l’Ecomuseu Valls d’Àneu; i Camila del Mármol, antropòloga. Plegats reflexionaran sobre quina ha sigut l’evolució cultural del Pirineu, quines dificultats travessa aquest àmbit i quines complicacions afegides pot tenir treballar o desenvolupar un projecte en una vall pirinenca.

Divendres 4 d’octubre al matí seguirem al CETAP (Centre Cultural les Monges) amb una pica-pica a les 10 del matí i després, a les 11 h, la taula rodona: Administració, cooperativisme i cultura: reptes, oportunitats i límits amb Eva Fiter, de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran; Víctor Jiménez, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya; i Rosa Noray, Delegada Territorial de Cultura a l’Alt Pirineu i Aran. Una taula pensada especialment perquè hi assisteixin membres propers a l’administració i l’economia social i solidària perquè puguin reflexionar sobre com poden incidir en l’àmbit cultural per treballar conjuntament amb professionals del sector privat.

A la tarda, tancarem la taula territorial a les 18 h al Taller Tartera (Canonges, 44) amb la sessió Reptes. És possible professionalitzar la cultura? on intervindran Laura Arau de Kult.coop i Fira Literal; Beñat Gaztelurrutia de Gerediaga Elkartea; Carles Monegal de Quiosc Gallery i membres del Taller Tartera. Aquesta taula rodona esta formada per persones que des de fa temps estan desenvolupant un projecte cultural en diferents localitats i també diferents àmbits. Amb totes elles volem tractar sobre quan és possible que la cultura deixi de ser una activitat precària i que les persones puguin guanyar-se bé la vida en aquest àmbit en una zona rural i de muntanya. Per cloure aquesta taula territorial de cultural d’una manera més distesa i festiva acabarem amb un concert del músic Carles Belda a les 19 h.  Aquesta última activitat coincideix amb  l’obertura i inauguració del nou local de Taller Tartera al carrer canonges. Una bonica manera de celebrar conjuntament la consolidació de projectes culturals al nostre territori.

Aquesta trobada l’organitza la cooperativa El Refugi en el marc de les accions de l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran com acció que ajudi a diversificar el territori i impulsar sectors estratègics a l’Alt Pirineu i Aran. L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran és un espai per a persones que volen formar part d’una economia que posa la vida al centre: l’economia social i solidària.

Vols participar a les sessions?

Per a més informació contacta amb info@elrefugi.cat.

Desplaça cap amunt