L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran tanca convocatòria amb una assemblea pròpia a Burg i acollint l’assemblea de la XAC

Aquest 31 d’octubre finalitza la convocatòria 2021-2024 dels Ateneus Cooperatius. A l’Alt Pirineu i Aran, l’Ateneu va tancar el curs amb una assemblea el passat 25 d’octubre a l’Aixalda de Burg en què les entitats promotores i participants han fet balanç de la feina feta. A més, el 16 d’octubre l’Ateneu també va acollir a l’Epicentre de Tremp, l’assemblea de tancament de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius.

Les entitats participants i promotores de l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran estaven convocades divendres 25 d’octubre a l’assemblea de tancament de l’any i de la convocatòria 2021-2024. L’assemblea va començar amb el repàs dels principals assoliments de la convocatòria:

En aquests tres anys s’han creat 14 noves entitats de l’ESS amb el suport de l’ACAPA, 13 cooperatives i una entitat. El servei d’acompanyaments ha fet 182 accions, fruit de les quals 56 persones han estat inserides laboralment en projectes cooperatius i de l’ESS. A més, les actuacions de divulgació, formació i informació de l’ACAPA han arribat a més de 3.600 participants. A banda de les dades quantitatives, també s’ha assolit fites importants amb una mirada qualitativa: s’ha establert un pla de formació anual, s’han consolidat l’itinerari d’acompanyaments, també s’ha elaborat un informe de diagnòstic de la situació de l’ESS al territori, es va acollir el FESSrural 2023 i hi ha hagut una millora també en la comunicació del projecte.

L’Ateneu ha actuat també en certs sectors que s’han considerats estratègics.En l’àmbit del despoblament i l’habitatge, s’ha participat activament en la Taula d’Habitatge de l’Alt Pirineu i Aran i s’ha impulsat la primera Jornada d’Habitatge de l’Alt Pirineu. Pel que fa a l’àmbit agroalimentari s’ha participat en la taula de relleu agrari i s’han impulsat diverses jornades i accions per tal de fer front a reptes del sector com la comercialització, la transformació o la col·laboració entre projectes. Un altre sector estratègic on s’ha posat èmfasi al llarg d’aquests anys ha estat el cultura, l’Ateneu ha donat suport i ha participat en diverses activitats del territori i també ha organitzat una Taula Territorial de Cultura que va asseure a parlar administracions i agents culturals de diverses menes. L’entitat ha impulsat i participat també en accions d‘altres sectors estratègics com l’energètic, el del turisme sostenible i el tercer sector.

A banda dels resultats, l’Ateneu també ha dut a terme un procés de treball intern per tal de facilitar el relleu en el lideratge de la iniciativa entre l’actual convocatòria, amb un gran pes de les administracions públiques, a la convocatòria 2024-2027 en què el pes es trasllada cap als projectes cooperatius del territori. Per últim, es va dedicar una estona a debatre al voltant de la participació activa de les entitats participants (no receptores de contrapartida econòmica) en la tasca de l’Ateneu. La necessitat d’aprofitar els coneixements i les sinèrgies entre participants tant de l’àmbit públic com cooperatiu és una prioritat compartida per als propers temps.

Assemblea de l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran a l'Aixalda el 25 10 24

Acollida de l’assemblea de tancament de la XAC

 
Els ateneus cooperatius són el fruit d’un programa de la direcció general d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya. El programa preveu l’existència de 14 ateneus cooperatius distribuïts pel territori català que són gestionats sempre per agrupacions d’entitats de cada territori mitjançant una subvenció pública. Aquesta iniciativa va néixer el 2016 i ha anat millorant la seva gestió amb la col·laboració de les entitats i de l’administració. Per això, el tancament de la convocatòria 2021-24 afecta a tot el programa d’Ateneus Cooperatius i de retruc a la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC).
 
L’Epicentre de Tremp va acollir l’assemblea de tancament també d’aquesta xarxa. La trobada va servir per compartir el balanç dels diversos grups de treball en què s’organitzen els Ateneus segons les seves prioritats (per exemple, ruralitats, migracions, energia, etc.) i també per fer un treball conjunt al voltant dels reptes que encararà la xarxa la propera convocatòria.
 
Desplaça cap amunt